joi, 12 noiembrie 2015

Cum tratăm dependența de Internet



O nouă industrie se dezvoltă pe fondul temerilor cu privire la modul în care tehnologia ne afectează viața. Tot mai multe companii promit să vindece dependența de internet, prin unele activități care variază de la terapie la tabere de aventură în natură.

În SUA, astfel de programe se adresează atât adolescenților, cât și adulților, iar participanții susțin ca tratamentul poate avea rezultate impresionante, scrie The Atlantic.
The Atlantic precizează totuși că industria ce se prefigurează există într-o zonă medicală "gri". Dependența de internet nu este un diagnostic oficial în "Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale", publicat de Asociația Americană de Psihiatrie, iar experții în sănătate mintală se contrazic cu privire la faptul că atașamentul excesiv de tehnologie poate fi considerat, de fapt, o dependență care trebuie tratată.
Cu toate acestea, numeroși oameni sunt dispuși să platească pentru a se "descotorosi" de smartphone-uri și de internet, măcar pentru o vreme, iar oferta este variată.

De exemplu, Outback Therapeutic Expeditions din Utah este un centru pentru tratatarea dependenței de internet a adolescenților. Pentru a evalua gravitatea situației potențialilor pacienți, tinerii trebuie să completeze câteva chestionare.
Sunt considerate semnale de alarma schimbarea obiceiurilor privind alimentația și somnul, precum și încercările eșuate de a reduce timpul petrecut online.
Potrivit experților, nu este relevant doar numărul de ore petrecut pe internet, ci și modul în care este afectată viața de zi cu zi în ceea ce privește relațiile, munca sau sănatatea.
Programul Outback include servicii de sănatate mintală, dar și activități de aventură în natură. Costurile programului, care dureaza 44 de zile, sunt cuprinse între 25.000 de dolari si 30.000 de dolari. În astfel de centre sunt tratați cei dependenți de jocuri video, dar și cei care simt dorința compulsivă de a intra constant pe Facebook sau pe Instagram.

Un tanar de 16 ani, care a participat la acest program, spune: "A fost un sentiment ciudat. Mă aflam în mijlocul pustietății și nu puteam face nimic pentru a avea acces la calculator. În cele din urmă, am realizat că pot trăi și fara el”.


La reSTART Center for Digital Technology Sustainability din Washington, oamenii pot participa la sesiuni de terapie în afara sediului, dar și la grupuri de sprijin concepute după modelul celor 12 pași de recuperare promovat de Alcoolici Anonomi. Programul durează între 8 si 12 săptămâni. Pentru 8 săptămâni, participanții vor plăti aproximativ 30.000 de dolari.

Compania Digital Detox,  al cărei slogan este "Deconectează-te pentru a te reconecta", a dechis deja mai multe tabere în diferite zone din SUA, ca urmare a cererii tot mai mari. Pretul pentru un weekend fară tehnologie începe de la 495 de dolari;  multe dintre activitatile oferite sunt specifice unei tabere de vară: tir cu arcul, drumeții, înot, arte și meserii, însă nu este neobișnuit ca oamenii să vorbească și despre modul în care folosesc tehnologia.

In Europa, un curs denumit "Unplugged Weekend" se desfașoară într-o zonă deluroasă din Țara Galilor și costă aproximativ 300 de dolari, suma în care sunt incluse cazarea, mâncarea și activitățile specifice, scrie BBC. Orice dispozitiv electronic rămâne la intrare.
Hotelurile Westin din Dublin oferă un pachet special de detoxificare digitală. Cei interesați plătesc 175 de euro pe noapte.

 Faptul ca exisă aceste programe nu înseamnă neapărat că putem vorbi de o dependență reală, spun criticii. Potrivit acestora, lipirea etichetei "dependență" de utilizarea în exces a internetului poate duce la stigmatizare, la tratament inutil cu medicamente și la stabilirea unui precedent în care orice activitate poate fi considerată patologică.

Totusi, atât timp cât oamenii cred că tehnologia le afectează calitatea vieții, cererea pentru astfel de servicii va continua. Iar unii dintre cei mai proeminenți specialiști din domeniu cred că este doar o chestiune de timp până când dependența de internet va fi un diagnostic acceptat la scară largă, cel putin în SUA, ceea ce va face ca tratamentul să fie mai accesibil.


 (http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu